Den 14 november är det dags att hylla en av Smålands mest älskade dessert – ostkakan! Det här är dagen då vi äter oss mätta på den krämiga klassikern. Så ta fram kaffekopparna och gör er redo för en riktig småländsk ostkaksfest!
Ostkakan som dessert har en historia som härstammar sedan 1538, men har troligen funnits sedan medeltiden. Ostkakan är baserad på ostmassa som gräddas i ugn och huvudingredienser är mjölk, vetemjöl och ostlöpe som smaksätts med socker och mandel. Personligen så föredrar jag små bitar av mandel i ostkakan istället för finmald mandel. Ostkakan serveras ljummen med vispad grädde och sylt.
Varför är ostkakan så populär i Småland?
Ostkakan har sina rötter i Småland och har varit en del av det småländska köket i århundraden. Det finns flera teorier om varifrån receptet kommer, men en sak är säker – ostkakan är en viktig del av den småländska identiteten.
Ostkakans vänner är en förening som värnar om ostkakans traditioner och arrangerar varje år SM i ostkakebakning. SM-final går av stapeln den 10 november på Hörle Slott utanför Värnamo. Där ska årets vinnare i ostkaksbakning utses.
Fira ostkakans dag!
- Baka själv: Det bästa sättet att fira är att baka en egen ostkaka. Det finns mängder av recept att hitta online och i kokböcker. Föreningen Ostkakans vänner har samlat några SM-vinnande recept.
- Beställ Stora ostkakeboken: Ostkakans vänner har gjort Stora ostkakeboken, ett perfekt tips till alla som älskar ostkaka. Beställ boken här!
- Besök ett kafé: Många kaféer i Småland serverar hemlagad ostkaka. Passa på att slå dig ner på ett mysigt fik och njuta av en bit.
- Bjud på ostkaksfest: Bjud in vänner och familj på ostkaksfest. Duka upp med ostkaka, grädde och olika sorters sylt. Orkar du inte baka själv så finns troligen Frödinge ostkaka med originalrecept från 1955 i närmaste butik. Enkelt att bara värma i ugnen.
- Dela dina bilder: Dela dina ostkaksbilder på sociala medier med hashtaggen #ostkakansdag och #småland
Glöm inte bort det viktigaste…
Oavsett hur du väljer att fira ostkakans dag, så är det ett utmärkt tillfälle att uppskatta denna fantastiska småländska dessert. Så ta fram skeden och njut av varje tugga! Glöm inte att man alltid äter ostkakan från mitten…