Astrid Lindgren, är Smålands kanske mest kända person och såväl Smålands som Sveriges allra käraste sagoförfattare. Hennes berättelser har berört generationer av barn och vuxna världen över. Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och många andra har blivit en del av det småländska kulturarvet.
Men vem var egentligen kvinnan bakom alla dessa fantastiska sagor?
Flickan från Näs
Astrid Anna Emilia Ericsson föddes den 14 november 1907 på gården Näs i Vimmerby. Det var här, bland de småländska skogarna och ängarna, som hon tillbringade sin barndom. Det är ingen överraskning att naturen och livet på landet skulle komma att bli en stor inspirationskälla för hennes författarskap.
Från sekreterare till världskänd författare
Efter att ha arbetat som sekreterare och journalist började Astrid Lindgren skriva berättelser på sin fritid. Det var när hennes dotter, Karin, bad om en saga om nattskräcken som figuren Pippi Långstrump föddes. Trots att flera förlag avvisade manuskriptet gav sig Astrid inte. Till slut lyckades hon få Pippis äventyr publicerade, och resten är historia.
Barnens röst
Astrid Lindgrens berättelser handlade om barn och deras liv. Hon skrev om vänskap, mod, rättvisa och om att vara annorlunda. Hennes figurer var ofta egensinniga och tänkte själva, vilket gjorde dem till förebilder för många barn. Men Astrid Lindgren skrev också om svåra ämnen som död och sorg. Hon var inte rädd för att ta upp de stora frågorna i livet.
Astrid Lindgren lever vidare
Även om Astrid Lindgren gick bort den 28 januari 2002 lever hennes berättelser vidare. Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är en populär turistdestination där barn kan träffa sina favoritfigurer och uppleva sagornas värld på riktigt. Barndomshemmet på gården i Näs, platsen där hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte ”inte-stöta-golvet”, har öppet för guidade turer. Dessutom har hennes böcker översatts till över 100 språk och fortsätter att läsas av barn över hela världen.
Varför är Astrid Lindgren så populär?
- Tidlösa berättelser: Hennes berättelser är fulla av humor, spänning och värme, vilket gör dem tidlösa.
- Starka kvinnliga karaktärer: Astrid Lindgren skapade många starka kvinnliga karaktärer som Pippi Långstrump, Madicken och Ronja Rövardotter.
- Viktiga budskap: Hennes böcker handlar om viktiga ämnen som vänskap, tolerans och rättvisa.
- Fantasifulla världar: Astrid Lindgren har skapat fantastiska världar som både barn och vuxna kan drömma sig bort till.
Upplev mer om Astrid Lindgren – mina bästa tips!
- Besök Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby: Här kan du utforska Astrid Lindgrens barndomshem och lära dig mer om hennes liv och verk.
- Besök Astrid Lindgrens Värld – en av Sveriges mest populära nöjesparker: Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är öppet dagligen från mitten av maj till mitten av augusti. Dessutom har de öppet vissa sensommarhelger samt under höstlovet.
- Upplev Astrid Lindgrens filmer på Filmbyn Småland: I filmmuséet får du uppleva miljöer från Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Saltkråkan, Nils Karlsson Pyssling och Pippi Långstrump.
- Cykla i Filmlandskapet Småland: Följ med på guidade cykelturer till de magiska inspelningsplatserna från Astrid Lindgrens älskade filmer om Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn.
- Läs någon av hennes böcker: Det finns gott om Astrid Lindgrens böcker att välja mellan, både för barn och vuxna.
- Se på filmerna: Många av Astrid Lindgrens böcker har blivit filmatiserade. Ronja Rövardotter har fått en nyinspelning som serie på Netflix som jag verkligen kan rekommendera. De sista avsnitten släpps den 24 oktober. Den animerade filmen Räven och Tomten är ett tips på en väldigt fin julfilm.